INWESTOR: Centrum Nauki Kopernik
ROK REALIZACJI: 2016
ADRES REALIZACJI: Wybrzeże Kościuszkowskie 20, Warszawa

Zadaniem projektowym była aranżacja przestrzeni sąsiadującej z salą ekspozycyjną w Centrum Nauki Kopernik, która jest pomieszczeniem dosyć hałaśliwym i należało spełnić wszelkie wymogi dotyczące akustyki. Wartość decybeli na takiej sali ekspozycyjnej można porównać do ruchliwej ulicy. Co więcej, projektowana przestrzeń była zaprojektowana jako samonośny system niezależnej zabudowy wewnątrz budynku – pomieszczenie w pomieszczeniu. Oprócz tej kwestii, trzeba było przewidzieć odpowiednie doświetlenie projektowanych pomieszczeń, które nie miały bezpośredniego dostępu do światła słonecznego. Rozwiązaniem danego problemu projektowego było przeszklenie ściany graniczącej z salą ekspozycyjną doświetloną światłem dziennym.

Po spełnieniu wszelkich wymagań technicznych, można przejść do kwestii związanej z projektowaniem. W tej części postaraliśmy się szczególnie o to, aby pomieszczenia nawiązywały do charakteru budynku. Nie zapomnieliśmy również o funkcjonalności. Dwie sale konferencyjne zostały przedzielone ścianą mobilną, aby umożliwić wykorzystanie przestrzeni na różnej wielkości spotkania. Dzięki temu z łatwością możemy stworzyć jedną dużą salę konferencyjną lub podzielić ją na dwie mniejsze i wykorzystać do zupełnie różnych funkcji. Co więcej, ściany w gabinecie oraz w salach zakładały wykończenie okładziną magnetyczną suchościeralną, co dawałoby możliwość kreatywnego wykorzystania ścian pomieszczeń. Duży nacisk położyliśmy na komfort osób przebywających w nowo projektowanych pomieszczeniach, proponując wygodne, różnokolorowe fotele współgrające z panelami akustycznymi, które w znaczącym stopniu poprawiają jakość akustyki w pomieszczeniu, a przy tym efektywność wykonywanej pracy.

Efektem naszej pracy jest dynamiczne, ciekawe wnętrze, które spełnia wszelkie wymogi techniczne, a także te postawione przez inwestora. Zaprojektowane pomieszczenia cechuje nie tylko nowoczesne podejście do projektowania wnętrz, ale również funkcjonalność i wygoda użytkowania.